Kategoriarkiv: Uncategorized

Juleferie og oppstart av aktiviteter 2022

Speidergruppa kan se tilbake på et aktivt år, til tross for corona-restriksjoner og begrensninger i aktivitet. Vi har fått gjennomført møter, leir på Bjørkøya, seiltokter og flere turer.. Mange nye medlemmer er kommet til, og vi har nå ikke kapasitet til å ta inn nye medlemmer før tidligst høsten 2022. Bruk skjemaet på høyre side for å melde interesse – vi vet pr nå ikke hvor mange plasser vi har, og det er «første mann til mølla»..

Siste møte i speidergruppa er juleavslutning for alle speidere, rovere og ledere onsdag 8. desember. Etter dette tar vi juleferie og er igang med møter onsdag 19. januar. Ledere/rovere vil ha årsmøte 12. januar.

Terminliste for våren 2022 kan lastes ned her: Kalender 2022_speider

 

Oppstart speideraktiviteter 2021

Det nærmer seg skolestart, og vi forbereder oppstart av speideraktivitetene etter sommerferien:

 • Troppen (de som går i 5-10 klasse) har første seilmøte i Kongshavn Onsdag 25 august kl 1800. Husk redningsvest og klær etter været.
 • Småspeiderne (de som går i 3. og 4. klasse) får egen beskjed om oppstart.

 

Terminlisten legges ut i Spond ca 1 september.

Speiderleir på Bjørkøya – informasjon

Det nærmer seg leir, her kommer litt informasjon om praktiske ting i leiren.

SIKKERHET:

 • Kontakt- og beredskapstelefon under hele leiren: 922 52 467 (Øyvind Danielsen)
 • Det er helt ok å kontakte egne barn under leiren. Vær obs på at de ved enkelte aktiviteter kan legge telefoner igjen i leiren, og ikke svarer umiddelbart. (det er dårlig triks å bade med telefon, og heller ikke lurt å ha telefon i lomma under seilaser).
 • Det er viktig at alle som er med på leir er friske. Føler du deg syk, eller du er nærkontakt til noen syke, skal du ikke være med på leir.
 • Det er utarbeidet en beredskapsplan for leiren. Planen gjennomgås med alle ledere og rovere før innrykk på mandag.
 • Under leiren har vi leid en av HAF sine hytter på Bjørkøya. Hytta vil bli benyttet til «sykestue», rover/lederkro, matlaging eller andre aktiviteter. Speiderne overnatter normalt ikke på hytta.
 • Det vil være helsepersonell / førstehjelpspersonell til stede under hele leiren.

Rover/Ledersamling:

 • Noen ledere og rovere vil reise over på Bjørkøya allerede fredag 25 juni. Ta kontakt med Oddbjørn om dere ønsker å komme tidligere.
 • Materiell og utstyr blir kjørt over til øya lørdag 26 juni.

Speiderne:

 Speiderne i de forskjellige gruppene kjøres over med Havbraatt og Pontos:

Avreise mandag 28 juni Hjemreise fredag 4 juli: (fra Bjørkøya)
Kl 10:00 for Langesund (fra Kongshavn)

 

Kl 12:00: Stathelle og Bamble (til Croftholmen)
Kl 11:00 Stathelle og Bamble (Fra Croftholmen)

 

Kl 13:00: Herre (Til Croftholmen)
KI 12:00 for Herre (Fra Croftholmen)

 

Kl 14:00: Langesund (til Kongshavn)

Mat og hygiene:

 • Det serveres felles måltider. Bespisning skjer i patruljer eller i båtmannskap. Mat blir servert, med unntak av brødmat som settes på de enkelte bordene.
 • Det blir engangsbestikk til alle pga hygiene
 • De som har meldt inn allergier / intoleranse vil få alternativer.
 • Hender skal vaskes før hvert måltid i rennende vann (ikke felles «balje» som vanlig på leir).
 • Håndsprit vil være tilgjengelig på aktiviteter og ved måltider.

Program for leiren:

 • Speideraktiviteter – leirbygging, leirbål, matlaging, praktisk oppgave
 • Ekspedisjon til Langøya – prosjekt marin forsøpling (en del av det offisielle leirprogrammet)
 • Seiling med små og store båter, kanopadling
 • Bading

 Lading av mobiler / ipad / powerbank:

 • Det er strøm i leiren. Ladekasse vil være tilgjengelig i mat- og fellesteltet.
 • Lading er tilgjengelig i båtene for de som bor der.

Brus/snop og godteri

 • Det er kiosk / restaurant på øya, men de har begrenset utvalg. Det anbefales at ungdommene har med noe godteri / brus, og det vil bli mulighet for en «snoptur» til land i løpet av leiren.
 • Saft og vann er tilgjengelig hele leiren.

Egne båter på leir:

 • Det er ikke anledning til å ta med egne båter, joller, etc på leiren, vi har ikke båtplass til mer enn speiderbåtene.
 • Foreldre og andre som besøker leiren må benytte Bjørkøyas gjesteplasser mot havneavgift.

 Pakkeliste for leir:

 • Redningsvest eller flytevest (skal ALLTID brukes på dekk. Vi anbefaler å ikke ha oppblåsbar vest, fordi mange ønsker å bruke vestene ved bading, seiling, etc. Vi har ikke mulighet til å pakke om vester som har blåst opp)
 • Sovepose
 • Liggeunderlag / feltseng
 • Badetøy
 • Klær for kaldt vær
 • Klær for varmt vær
 • Regntøy
 • Caps skyggelue (om det skulle bli masse sol),
 • Solkrem (også om det er lite sol).
 • Badedyr bør begrenses til and eller skilpadde, helst ikke elefant.
 • Stol / krakk? Evt sittepute.

Det blir speiderleir!

De 4 speidergruppene i Bamble har lenge ventet og håpet at vi kan arrangere den planlagte speiderleiren på Bjørkøya 28.juni til 2.juli. I forrige uke fikk vi den endelige bekreftelsen fra Porsgrunn Kommune om at det er greit å gjennomføre leir – forutsatt at smittetrykket i området er akseptabelt under leiruka, og at det ikke er noen særskilte tiltak i Grenland som stopper det.

 Lederne i de 4 speidergruppene har satt sammen en plan for gjennomføring som vi håper vil gi barn og unge en god opplevelse etter lang tid med avlyste aktiviteter. Samtidig skal vi gjennomføre dette på en trygg og sikker måte slik at vi unngår utbrudd av smitte og sykdom under leiren.

Dere kjenner alle til at kommunene i Grenland har forskjellige regler i forhold til arrangementer. Det er avklart mellom Norges Speiderforbund og FHI, og bekreftet av Porsgrunn Kommune at en speiderleir ikke anses som et arrangement. Dette er bestemt fordi en leir ikke er åpen for andre enn deltakerne. For eksempel har vi ikke tilskuere som en fotballturnering, og vil heller ikke ha noen «utskifting» under leiren. Dermed er en speiderleir definert som en fritidsaktivitet, og har pr nå en øvre grense på 200 deltakere.

For å sikre en trygg gjennomføring vil det si at vi ikke kan åpne for delvis deltakelse. De som er med på leiren må være med hele uken, og vi kan for eksempel ikke be med småspeidere til en overnatting under leiren. (Det er selvsagt mulig å reise hjem dersom man av en eller annen grunn må det).

I utgangspunktet er det fortsatt krav til avstand mellom deltakere, også på fritidsaktiviteter. Barn og unge kan fravike avstandskravet dersom gjennomføring av aktiviteten krever det, det vil si at vi kan bo i telt, men kanskje med litt redusert antall i hvert telt.

Speiderne er til vanlig inndelt i patruljer i de forskjellige speidergruppene. Hver patrulje er å anse som en kohort, og et av våre tiltak er at det er kun innenfor patruljen avstandskravet fravikes. Medlemmene i en patrulje sover i samme telt, men alle aktiviteter legges opp slik at det skal være mulig å holde avstand til andre patruljer.

Størrelsen på patruljene vil variere noe etter praktisk inndeling, hvilken alder de er, og hvilken gruppe de kommer fra. I i utgangspunktet vil ikke speidere som går på barneskolen i Langesund være i samme patrulje som speidere på for eksempel ungdomsskolen på Stathelle.

Lederne som er med på leir får litt strengere krav: Alle ledere må kunne holde minst en meter avstand til andre ledere, og benytte munnbind ved alle aktiviteter som krever mindre avstand enn dette (for eksempel ved matlaging, etc). Dette er nødvendig fordi lederne er mer «mobile» mellom patruljer og grupper.

Av samme grunner må vi be om at besøk fra foreldre / søsken underveis i leiren begrenses. Vi anbefaler at barna «leveres» ved avreise til leir, og hentes når vi kommer tilbake. Om noen ønsker å besøke oss underveis på leiren er det mulig, men da må foreldre følge de tiltak som er gjeldende på tidspunktet (for eksempel benytte munnbind og holde avstand til leirdeltakere).

Vi er trygge på at om alle følger disse retningslinjene – så skal vi klare å gjennomføre en trygg og fin leir med gode opplevelser for barna!

Minner også om at det er den enkelte foresattes ansvar å vurdere om de mener det er forsvarlig i forhold til egen helse- og familiesituasjon at barna deltar på leiren. Vi kan ikke ta spesielle hensyn for enkelte under leiren.

Praktisk informasjon om leiren finner dere her: Det blir speiderleir

Informasjon om rovertokt finnes her: Tokt havbraatt

Agenda 2021 – Landsleir over hele Norge!

Speidergruppene i Bamble har siden november i fjor planlagt vår versjon av landsleiren Agenda 2021. Omtrent 70 påmeldte speidere, rovere og ledere ser frem til noen fine dager på Bjørkøya.

Ledere i speidergruppene var for noen uker siden på befaring på området, og kan melde om et flott leirområde med god plass, offentlige toaletter og tilgang til både strøm, vann og dusjer. Vi har satt av leirbålsområde, aktivitetsområde og fått plass til både små og store speiderbåter.

Programmet for leiren er på det nærmeste klart og omfatter både praktiske speideroppgaver, miljøfokus og minnerike opplevelser. Det blir seilas med små og store båter, dagstur til Langøya, aktiviteter på Bjørkøya og området rundt.

Det er imidlertid et stort usikkerhetsmoment for hele leiren.. For å kunne gjennomføre som planlagt er vi avhengig av at det tillates arrangementer for inntil 100 personer (det som kalles gjenåpningstrinn 2 i nasjonal plan). Det kan heller ikke være særskilte tiltak i Grenland slik det er nå, da de aller fleste aktiviteter for barn og unge er stoppet. Situasjonen gir oss en stor usikkerhet, men vi håper og tror at det innen slutten av juni skal være mulig å gjennomføre leiren som planlagt.

Norges Speiderforbund jobber med å utarbeide konkrete tiltak og forslag til smittevernhåndtering under sommerens leire. Hva disse tiltakene konkret er vet vi ikke ennå, men gir informasjon om dette så snart vi har fra forbundet. Det viktigste tiltaket er å følge de regler som har vært det siste året: være frisk – holde avstand – vaske hender.

Vi lager også en egen beredskapsplan for leiren, som blant annet skal beskrive hva vi gjør om det er mistanke om sykdom under leiren. Et sentralt punkt i dette er inndeling i patruljer som vil fungere som kohorter under leiren, og at vi planlegger for avstand mellom alle patruljer. Vi er også klar over at det er mange familier som må ta spesielle hensyn til smitterisiko, både i forbindelse med sykdom og arbeid. De enkelte må selv vurdere om det er forsvarlig at sine barn deltar på leiren utfra situasjonen på gjennomføringstidspunktet.

Leirkomiteen vil ta en endelig beslutning om gjennomføring av leir innen 14 juni. Innen den dagen bør det være avklart om Grenland trenger egne retningslinjer, eller om vi kan følge nasjonal gjenåpningsplan – som pr i dag antyder at vi kan gå til nivå 2 i slutten av mai eller tidlig i juni. Det vil i praksis si at endelig påmelding med innbetaling av leirkontigent kommer etter 14 juni, med forfall 22. juni. Det er fullt mulig å trekke seg fra leir uten kostnad før forfall av leirkontigenten, 22. juni, men etter dette vil kontingent kun bli delvis refundert. Dette er nødvendig for at vi skal kunne bestille inn nødvendig mat, materiell, osv til leiren. Praktisk informasjon om leir sendes ut kort tid etter 14 juni.

Vi krysser fingrene og håper på en fin sommeruke på Bjørkøya!

Bilde over Bjørkøya og leirområdet

Agenda 2021 – Landsleir for Bamblegruppene

Påmeldingsfristen til årets speiderleir på Bjørkøya var 10 april. Det er nå påmeldt tilsammen nesten 70 speidere, rovere og ledere fra de 4 speidergruppene i Bamble!

Selv om mye er usikkert med tanke på covid-19 og smittevern, har vi stor tro på at vi skal klare å gjennomføre en flott speiderleir for bamblespeiderne i juni/juli. Det jobbes nå med å utarbeide program for leiren slik at vi får både spennende, varierte og morsomme aktiviteter på Bjørkøya!

Mye av programmet hentes fra Norges Speiderforbund og opplegget som var planlagt på landsleiren som skulle vært gjennomført i Østfold. Vi vil likevel sette vårt eget preg på leiren, og siden vi skal være ved kysten vil vi ha flere aktiviteter på sjøen. Pontos og Havbraatt skal seile hele leiruken, vi regner å ha med flere kanoer og de mindre seilbåtene til Langesund…

Leiren vil foregå på «campingplassen» på Bjørkøya. Det er toaletter, vann og strøm på øya, i tillegg til at vi får disponere en av Herøya Arbeiderforening sine hytter til stab og førstehjelp.

Det er imidlertid begrenset med plass til båter. Vi har plass til speiderbåtene, men det vil ikke være anledning til å delta på leiren med egne båter. De som ønsker dette, må benytte seg av de offentlige gjesteplassene på øya (koster 300 kr pr overnatting i havneavgift). Det vil heller ikke være anledning for speidere til å ta med egne småbåter, joller, skjærgårdsjeeper eller liknende.

Om kort tid skal leirkomiteen på befaring på øya. Etter dette vil det bli lagt ut informasjon og bilder som viser leirområdet og hvordan vi tenker å dele inn leiren og aktivitetsområdene.

Vi gleder oss til leir!

Påmelding til Agenda 2021

Påmelding til speiderleiren på Bjørkøya – Agenda 2021 er åpen!

Bruk skjema på denne siden for å melde på !

Leiren er åpen for alle stifinnere (5-7 klasse) og vandrere (8-10 klasse) i Bamble. Rovere og ledere melder seg på via samme skjema.

 

Covid-19 info:

Leiren planlegges og gjennomføres under forutsetning at smittesituasjonen på det aktuelle tidspunktet er akseptabel. Mer informasjon om dette vil komme i forkant av leiren, når vi har oppdaterte retningslinjer fra myndighetene.

Arrangementet meldes til Porsgrunn og Bamble kommuner i henhold til gjeldende praksis. Ved en eventuell avlysning vil deltakeravgiften bli refundert.

Speidergruppa er tildelt Bamble Kommunes Barne- og ungdomspris

1 Langesund sjøspeidergruppe er tildelt Bamble Kommunes Barne- og ungdomspris for 2020. Prisen er tildelt for Speidergruppas innsats og arbeid med å gi barn og unge en fritidsaktivitet som er lærerik, utviklende og gir innsikt og forståelse i arbeid med lokalmiljø og vern av naturen.

Prisen er på 10.000 kroner, som ble overlevert under en enkel seremoni i Sentrumsgården onsdag ettermiddag.

Representantene fra gruppa: Marie (stfinnere) og Christian (Vandrerne) mottok pris og blomster sammen med enhetslederne i gruppa; Linda (småspeider), Oddbjørn (Tropp), Erik (foreldrelaget) og Kim Roar (gruppeleder).

«Det er med stor glede vi mottar denne prisen», sier gruppeleder Kim Roar Garstad-Berg. «Det er flott at vår organisasjon og vårt arbeid for barn og unge i Langesund blir lagt merke til og verdsatt av Bamble Kommune. Lederne i speidergruppa legger ned mye arbeid og tid for å gi barna et variert og lærerikt fritidstilbud, og denne tildelingen inspirerer oss til å fortsette det gode arbeidet. Vi har tro på at speideren som organisasjon og tilbud er med på å lære barna gode verdier og holdninger, og skal bruke prisen til å styrke våre aktiviteter og oppgaver. Prisen går til alle – speidere, ledere og foreldre – med en stor takk for arbeidet dere utfører i organisasjonen».

Speideraktiviteter i corona-tider

Oppdatering 9 november 2020:

Retningslinjer og regler for hvordan lag og foreninger skal forholde seg til Covid19-situasjonen endres stadig. Tidlig i november ble det gitt nye restriksjoner og begrensninger for å hindre smittespredning, men i motsetning til våren 2020 er tiltakene i større grad rettet mot lokal håndtering. Fritidsaktiviteter er en viktig del av livet og den sosiale arenaen til barn og unge under 20 år, og det er stort fokus på å tilrettelegge for aktiviteter for denne aldersgruppen.

Speideren skal være et trygt sted å være. Både foreldre og speidere skal oppleve at det er trygt å sende barna på våre aktiviteter. Norges Speiderforbund følger retningslinjene som gis for organisert breddeidrett, hvor et viktig punkt er at vi kan fravike avstandsreglene i de tilfeller hvor aktivitetene krever dette. Det kan for eksempel være i forbindelse med møter og instruksjoner inne på huset, eller på turer i naturen hvor barna sitter/går med avstand mindre enn 1 meter.

Det oppfordres også til å ikke dele utstyr. Det vil i praksis si at alle speidere må ha med eget utstyr på speidermøtene (for eksempel kniv, skriveblokk, blyant, etc). I de tilfeller hvor vi benytter felles utstyr på huset, skal dette rengjøres mellom hver bruker. Lederne er ansvarlige for dette, men vi ber også om at alle speiderne hjelper oss med dette.

Det er imidlertid viktig å være klar over at vi ikke kan eliminere smitterisiko helt. Vi har ikke mulighet til å ta spesielle hensyn til enkeltpersoner, og dersom enkelte speidere har foresatte i risikogrupper, må de selv vurdere om det er forsvarlig at barna deltar på våre aktiviteter.

Speidergruppa har jevnlig dialog med kommunelege Anders Mølmen, og følger hele tiden de rådene vi får fra kommunale myndigheter.  Vi tilpasser aktivitetsnivået til de reglene som gjelder til enhver tid, og flere kan derfor oppleve at det vil være forskjellige aktiviteter for de forskjellige patruljene.

Aktivitetene i speidergruppa er tredelt:

 • Småspeiderne (3-4 klasse på barneskolen)
 • Stifinnerne (5-7 klasse på barneskolen)
 • Vandrene (8-10 klasse på ungdomsskolen)

Småspeiderne har egne møtetider, mens stifinnere og vandrere har samme møtetid, men vil ha adskilte aktiviteter. For eksempel vil den ene gruppen være ute på tur/utemøte, mens den andre er inne på huset. De som er inne på huset vil også være delt i to, slik antallet nærkontakter vil bli redusert.

For å være i stand til å opprettholde aktivitetene i disse tider, trenger vi hjelp fra dere foreldre. Noen viktige retningslinjer må vi be dere om å være nøye med:

 • Dersom barnet er syk med influensaliknende symptomer (halsvondt, feber, forkjølelse), skal det IKKE delta på speideraktiviteter.
 • Dersom et familiemedlem i samme husstand av speideren tester positivt (for eksempel far/mor, søster), skal barnet ikke delta på speideraktiviteter.
 • Dersom en av våre speidere eller ledere skulle teste positivt på covid-19, vil aktivitetene i den gruppen barnet tilhører bli midlertidig stoppet.
 • Det er kun speidere under 20 år, og de ledere/assistenter som deltar i gjennomføring av møtet som skal oppholde seg på området under møter og aktiviteter. Foreldre og andre må oppholde seg i bilene eller utenfor gården når vi er på speiderhuset, eller utenfor brygga når vi er i Kongshavn.
 • Alle som deltar på speidermøte må registreres ved påmelding i spond.